Kaynak Teknolojisi
KAYNAK TEKNOLOJİSİ |
TYT |
Programın Amacı: Programın esas amacı kaynaklı birleştirmeler konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip nitelikli teknik elemanlar yetiştirmektir. Bu programa kayıtlı olan öğrenci, kaynağın tarihi gelişimini ve çeşitlerini bilecek, uygun kaynak parametrelerini ve yöntemini seçebilecek, parçaları kaynağa hazırlayabilecek, değişik kaynak pozisyonlarında kaynak yapabilecek, demir ve demir dışı malzemelerin kaynağını yapabilecektir. Sayılan bu niteliklere sahip teknik elemanlar işletmeler içinde staj imkânları ile teknik tecrübeler kazanacaklar ve işletmeler için ara eleman ve/veya ana eleman olarak çalışabileceklerdir. Bu program çerçevesinde mezun öğrencilerin çalışma şartlarını daha yakından ve eğitime paralel olarak tanımaları için etkili bir pratik çalışma programı hazırlanmaktadır. Bu program mezunları, özellikle metal üretim sektöründe kaynaklı birleştirmeler bölümlerinde ve montaj bölümlerinde ihtiyaç duyulan eleman açığını kapatacaklardır.
Programın Açılma Gerekçeleri: Kaynak en basit ve genel tanımıyla aynı ya da farklı metalurjik özellikteki malzemelerin dolgu maddesi kullanarak ya da kullanmadan ısı ve/veya basınç altında sökülemeyecek şekilde birleştirilmesi olayıdır. Kaynaklı birleştirmelerin inşaat sektöründen tutunda makine imalat sanayinde petrol ve doğalgaz hatlarının döşenmesine kadar her sanayi ve sektörde kullanılan vazgeçilmez bir birleştirme yöntemi olduğunu göz önünde bulundurulursa kaynağın ne kadar önemli ve ne kadar özel bir proses olduğunu daha net olarak anlaşılabilmektedir.
Kaynaklı imalatlardaki kalite arayışı; kalifiye ve donanımlı kaynakçı ihtiyacını tetiklediği gibi aynı zamanda Kaynak Teknikerliği kavramını da çıkarmaktadır. Bu kavram ülkemiz için ne çok eski ne de çok yeni bir kavramdır. Kaynak Teknikerliği eğitimi boyunca malzeme bilgisi, kaynak yöntemleri, kaynak dikişlerinin kontrolü kaynak dikişlerinin statik veya dinamik yük altında davranışları ve güvenilirlikleri gibi çok geniş bir yelpazede eğitim verilmektedir.
Kaynak Teknikerliğinin sorumluluk alanında ana malzeme seçimi, uygun kaynak yöntemi ve ana malzemeye uygun dolgu malzemesi seçimi parametre ayarları, kaynak öncesi ve sonrası ısıl işlem tayini, kaynak sonrası tahribatlı-tahribatsız muayene yöntemleri v.s birçok faktör bulunur. Meslek Yüksekokulu Kaynak Teknolojisi Programına kayıtlı öğrencilerin eğitim kalitelerinin arttırılması, Ülkemizin koşullarında Kaynak Teknikerleri yetiştirmek, buna göre eğitim faaliyetlerinin yönlendirilmesi, öğrencilerimize istihdama yönelik staj ve pratik çalışma imkânlarının araştırılması ve arttırılması için aşağıda sıralanan kuruluşlar ile Sanayi-Eğitim İşbirliği anlaşma çalışmaları yapılmaktadır.
Kaynak Teknolojisi Eğitim Programına Katkıda bulunacak firmalardan bazıları şunlardır:
Öğrenci Kaynağı: Meslek Liseleri, Teknik Liseler, Anadolu Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Liselerinin kaynak, makine ve tesisat teknolojisi bölümleri mezunlarından YGS-1 puan türü ile öğrenci alınacaktır.
Unvan: Programdan mezun olacak öğrenciler "Kaynak Teknikeri" unvanı alacaktır.
Programdan Mezun Olacakların istihdam Edilebilecekleri Yerler ve Piyasanın Mezunlara Olan Talebi: Program, bileşiminde metal bulunan maddeler üzerinde teknik işlemleri yapabilecek ara elemanları yetiştirir. Mezunlar kamuya veya özel sektöre ait demir, çelik, alüminyum, döküm fabrikalarında, atölyelerde tekniker olarak çalışabilirler.
Programdan Mezun Olma Koşulları: Programdan mezun olabilmek için 4 yarıyılda verilen derslerin tamamını başarmış ve programda yaz döneminde Sektör Uygulamasını tamamlaması, gerekmektedir. Sektör uygulaması staj çalışmasına karşılık gelmekte olup yürürlükteki 30 iş günü stajı kapsamaktadır.
Stajların Nasıl Gerçekleşeceği ve Stajlarla İlgili Olarak Kuruluşlarla İşbirliği: Sektör uygulaması, yaz döneminde yapılacak olup her öğrenciye sektör uygulaması yaptığı kurumun ilgili bölüm yetkilisi tarafından başarılı ya da başarısız olduğuna dair değerlendirme yapılacaktır. Ostim, İvedik Sincan organize sanayi bölgelerinde 800’ ün üzerinde işyerinde staj yapma olanağı mümkündür. MKE, Roketsan TAI, Aselsan gibi askeri kuruluşlarda da staj yapma imkânları mevcuttur.
Programın Türkiye ve Dünyadaki Uygulamalarının Karşılaştırılması: Program Türkiye genelinde yaklaşık 40 üniversitede bulunan Meslek Yüksekokullarında mevcuttur. Gelişmiş sanayi bölgeleri için önem arz etmektedir. Sanayide gelişmişlik yetişmiş iş gücü ile sağlanacağı için bu program her Organize sanayi bölgesinin bulunduğu alanda açılması gerekmektedir.
Kaynak Teknolojileri programı İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi (IKMEP) programı kapsamında çalışması tamamlanmıştır. Program dersleri bu kapsamda seçilmiştir.
Programın Türkiye'de ve Dünyadaki Uygulamaları, Benzerlik ve Farklılıkları :
Programın benzerleri Türkiye de bulunan diğer meslek yüksekokullarında mevcut olup, Mesleki Yeterlilik Kurumunun meslek standartlarına uygundur.
Önerilen Programın Bölüm ve/veya Fakülte İçerisinde Yürütülmekte Olan Diğer Programlarla İşbirliği : Önerilen programın içeriğinin interdisipliner bir yapıda bulunması nedeniyle Teknik Eğitim Fakültesi, Teknoloji Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi bünyesinde yer alan çeşitli bölümlerin, önerilen program kapsamındaki ders eğitimlerini veren öğretim elemanları ve üniversitemiz bünyesinde görev yapmakta olan İngilizce okutmanları ile söz konusu derslerin verilmesine yönelik işbirliği içine girilecektir.
BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ |
Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>
This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc